راهنمای جامع تاسیس و دکوراسیون باشگاه بدنسازی
تاسیس باشگاه بدنسازی ایدهای عالی برای ایجاد کسبوکاری سودآور است. خوشبختانه در ایران هم مانند تمام دنیا یش از 70 درصد مردم به ورزش جهت سلامتی و تناسب اندام و سرگرمی توجه میکنند.
اما برای راه اندازی باشگاه بدنسازی چه کارهایی باید انجام دهیم؟
گام اول برای تاسیس باشگاه بدنسازی
داشتن یک باشگاه ورزشی موفق علاوه بر یک مکان و تجهیزات مناسب نیاز به برنامهریزی، تبلیغات سازه های استاندارد، و تجهیزات به روز و تیم حرفه ای دارد.
ایجاد طرح تجاری برای راه اندازی باشگاه بدنسازی
ایجاد یک طرح تجاری برای تاسیس باشگاه بدنسازی پیش از تاسیس مجموعه ورزشی چشمانداز کسبوکار شما را ترسیم میکند. طرح تجاری شامل ایدههای شما در مورد نوع و شرایط باشگاه بدنسازی، مقدار سرمایه اولیه، نوع باشگاه، نوع و میزان تجهیزات ورزشی، قیمتگذاری خدمات باشگاهی و مواردی از این دسته است.
تامین هزینه لازم برای تاسیس باشگاه بدنسازی
برای نوشتن طرح تجاری شما نیاز به برآورد هزینه یا سرمایه مورد نیاز برای راهاندازی باشگاه دارید. درواقع هزینه مورد نیاز به موارد گوناگونی بستگی دارد که از جمله آنها میتوان به: شهر مورد نظر، منطقه و محلهای که باشگاه در آن قرار دارد، وسعت مکان باشگاه، قیمت رهن و اجاره ملک، میزان و کیفیت تجهیزات و تعداد پرسنل ، میزان سرمایه در گردش، ارزش سرمایه اولیه و … بستگی دارد.
البته شما میتوانید اندک اندک کار خود را توسعه دهید و در فازهای توسعه باشگاه ورزشی و ورزشگاه تجهیزات بیشتری را خریداری کنید لذا به علت رعایت نکات ایمنی از خرید تجهیزات دست دوم برای سالن بدنسازی پرهیز کنید.
همانگونه که میدانید باشگاههای بدنسازی دارای انواع تجهیزات ورزشی هستند که هرکدام از آنها قیمت بالایی دارند، و علاوه بر آن خسارات و آسیب های بدنی در میادین ورزشی و باشگاهها امری اجتناب ناپذیر و هزینه بر است بنابراین شما به بیمه اموال و بیمه حوادث نیاز دارید.
اخذ جواز تاسیس باشگاه بدنسازی
یکی از مهمترین مراحل اولیه در تأسیس باشگاه بدنسازی، دریافت جواز تاسیس باشگاه است. نکته مهم در این روند این است شما ابتدا باید مکان باشگاه را تعیین کنید و این مکان نیز برخی استانداردهای مورد درخواست را داشته باشد. برخی از مراحل دریافت جواز را با هم مرور میکنیم:
- تامین استانداردهای لازم و اعمال آنها در مکان باشگاه
- متدین و داراي التزام عملی به دین مبین اسلام یا یکی از ادیان رسمی کشور .
- اعتقاد به نظام جمهوري اسلامی ایران و قانون اساسی .
- نداشتن هر گونه سابقه سوء درامور سیاسی ،اعتقادي ،اخلاقی و محکومیت هاي مؤثر .
- داشتن توان تأمین فضا و امکانات لازم متناسب با رشته یا رشته هاي ورزشی مورد تقاضا مطابق دستورالعمل اختصاصی رشته هاي مورد درخواست.
- دارا بودن مالکیت بر اعیانی یا منافع مکان باشگاه.
- نداشتن هرگونه اعتیاد به مواد مخدر و روان گردان و بیماري مسری.
- دارابودن وضعیت نظام وظیفه عمومی در مورد آقایان.
- ارائه درخواست جواز به اداره ورزش و جوانان منطقه مورد نظر و ثبت نام در سامانه مورد نظر
- ارسال کارشناس از سوی این اداره برای بررسی مطابقت مکان با استانداردها
- ارائه مدارک مورد نیاز برای راه اندازی باشگاه بدنسازی
- کپی برابر با اصل کلیه صفحات سند مالکیت (در صورت مالک بودن) یا اجاره نامه رسمی 2 ساله (در صورت اجاره ای بودن ملک)
- کپی کارت پایان خدمت و یا معافیت دائم موسس/ مدیرعامل و مدیر باشگاه
- کپی آخرین مدرک تحصیلی مدیران باشگاه (حداقل مدرک مدیر باشگاه دیپلم می باشد)
- عکس 4*3 موسس و مدیران
- تاییدیه هیئت ورزشی رشته های مورد تقاضا (جهت تاسیس استخرهای ورزشی و برای رشته بیلیارد و EMS تاییدیه هیئت مربوطه الزامی است، همچنین تاییدیه مرکز بهداشت منطقه نیز جهت استخر الزامی است)
- اساسنامه شرکت، موسسه، بریده آخرین آگهی روزنامه رسمی برای متقاضیان حقوقی
- ارائه تعهدنامه محضری مبنی عدم اشتغال در دستگاههای دولتی (مخصوص مدیر باشگاه)
- فرم وکالتنامه یا رضایتنامه رسمی مالک
- کپی کارت مربیگری مربیان رشته های درخواستی و کارت ناجیگری و گواهی آمادگی ناجی در سال جاری برای متقاضیان استخر
- آیین نامه داخلی باشگاه
- بررسی مکان و موارد از سوی بخش فنی مهندسی اداره کل ورزش و جوانان
- حدقل مساحت برای باشگاه ورزشی 150 متر با ارتفاع 280 متر است.
- ارسال پرونده به کمیسیون ماده پنج سالنهای ورزشی
- در صورت تایید کمیسیون، صدور مجوز انجام میشود
خرید تجهیزات باشگاه بدنسازی
بعد از خرید یا اجاره مکان، بیشترین هزینه شما صرف خرید تجهیزات باشگاه بدنسازی میشود. در زمان خرید این دستگاهها حتما مساحت مکان باشگاه را در نظر بگیرید زیرا دستگاهها باید در فواصل مناسب قرار بگیرند تا هم ایمنی ورزشکاران تامین شود و هم بهراحتی بتوانند بین دستگاهها رفتوآمد کنند. شما همچنین در زمان خرید باید با تمامی تجهیزات باشگاه بدنسازی از نظر کاربرد، برند، جنس و کیفیت آشنایی داشته باشید.
برخی از لوازم و تجهیزات ضروری باشگاه ورزشی شامل:
- دستگاه تردمیل
- دستگاه الپتیکال
- دستگاه دوچرخه ثابت
- دستگاههای اسکوات
- هاک اسکات
- دستگاه نیمکت قابل تنظیم
- پایه هالتر
- دستگاه سیمکش دو طرفه
- دستگاه سیم کش زیر بغل
- میز پرس سینه (میز پرس سینه، میز بالا سینه، میز زیر سینه)
- دستگاه پشت بازو
- دستگاه جلو بازو
- دستگاه جلو پا
- دستگاه پشت پا
- دستگاه پرس سر شانه
- مجموعه دمبلها
- میله هالتر
- قفسه دمبلها
نکات راهنمای خرید تجهیزات بدنسازی
علاوهبر برند و آگاهی از کاربردهای تجهیزات بدنسازی در زمان خرید این تجهیزات باید به نکات دیگری نیز دقت کنیم. تناسب مجموعه تجهیزات با مساحت مکان باشگاه، خرید تجهیزات متناسب با ویژگیهای بازار هدف و تطبیقپذیری تجهیزات با انواع تمرینهای بدنسازی از جمله این موارد هستند. برخی از موارد مهم دیگر در این زمینه عبارتند از:
- دقت در جنس و کیفیت ساخت تجهیزات
- اطمینان یافتن نسبت به اورجینال بودن تجهیزات بدنسازی
- مسایل ایمنی دستگاههای بدنسازی
- نکات نگهداری و پاکیزگی دستگاهها
- راحتی در استفاده
- طول عمر تجهیزات بدنسازی
چگونه در جذب مشتریان باشگاه موفق باشیم؟
یکی از مراحل مهم در راه اندازی باشگاه ورزشی همان شروع کار بهطور عملی و جذب مشتری است. فعالیتهای برندینگ، شناخت بازار هدف و پرسونای مشتریان، بازاریابی محلی، بازاریابی سنتی، بازاریابی اینترنتی و انواع تبلیغات از جمله اقدامات برای بازاریابی در باشگاه بدنسازی است که با توجه به این نوع تحقیقات قیمت گگذاری سانسها و نحوه برخورد با مشتتریان و نوع سرویس دهی به آن تعیین میگردد
دکوراسیون باشگاه بدنسازی
یکی از مهمترین مراحل راه اندازی باشگاه بدنسازی مرحله طراحی و اجرا امور عمرانی و ابنیه ای و دکوراسیون داخلی باشگاه ورزشی و متناسب با نوع ورزش و مخاطبین شما است.
اجرای دکوراسیون و همچنین امور معماری و سازه ای اعم از کفسازی، تسطیح، شیب بندی و اجرا کفپوش و پس از آن تاسیسات، تهویه هوا و سیستم سرمایش و گرمایش، سیستم برق و روشنایی و همچنین جانمایی تجهیزات و ایمن سازی سالن، امری تخصصی است که از هدر رفت سرمایه شما و دوباره کاری جلوگیری میکند. ما در اجرای امور عمرانی و معماری و دکوراسیون باشگاه و فضاهای ورزشی و همچنین فضای مخصوص بازی و ورزش کودک کنار شما خواهیم بود.
طراحی باشگاه باید بهگونهای باشد که افراد در آن نهایت احساس آرامش و آسایش برای انجام فعالیتهای ورزشی مختلف را داشته باشند. ورزش کردن در محیطی مطلوب انگیزه انسان برای ورزش را چند برابر میکند.
در صورتی که باشگاه تهویه مناسبی نداشته یا اینکه فضای کافی برای انجام فعالیتهای ورزشی در آن در نظر گرفته نشده باشد و یا فضای اختصاصی برای رختکن مناسب و حتی دکوراسیون مناسب نداشته باشد، مخاطبین خودرا از دست میدهد
همچنین اقتصادی بودن فضای ورزشی از مهمترین نکات در طراحی باشگاه میباشد
هزینه بالای طراحی و اجرای باشگاه به ناچار هزینه بیشتری را به کاربران و مراجعهکنندگان برای استفاده از باشگاه تحمیل میکند. بنابراین کاهش هزینه طراحی باشگاه به نفع کارفرما و مراجعهکنندگان به باشگاه ورزشی است. چرا که درصورت افزایش غیر منطقی تعرفه باشگاه، مشتریان ریزش میکنند.
همچنین سادگی در باشگاه بدنسازی بسیار مهم است.استفاده از تجهیزات و امکانات غیر ضروری نتیجهای جز شلوغی بیش از اندازه و کاهش فضا برای انجام فعالیت و عدم تمرکز ورزشکار ندارد.
تهویه مناسب و کیفیت تنفس در فعالیتهای ورزشی بسیار مهم است. معمولاً باشگاههای ورزشی بهصورت سالنهای بزرگ در نظر گرفته میشوند. امکانات تهویه نیز باید متناسب با ابعاد سالن باشد. چراکه تأمین اکسیژن مورد نیاز ورزشکار حین انجام ورزش و سیستم گرمایش و سرمایش بسیار حائز اهمیت است.
نورپردازی در معماری فضاهای مختلف بسیار مهم است چون با استفاده از نورپردازی مناسب، فضا زیباتر به نظر میرسد.
نور کم در فضا سبب خواب آلودگی ورزشکار شده. همچنین استفاده از منبع نور نقطهای در طراحی باشگاه توصیه نمیشود. استفاده از منبع نور گسترده که نور را به میزان یکسان در تمام فضا پراکنده کند، بهترین گزینه برای نورپردازی فضاهای باشگاهی است.
رختکن از فضاهای اصلی تمام باشگاههای ورزشی محسوب میشود. کمدهای موجود در رختکن باید به تعداد مناسبی برای ورزشکاران باشد. اتاق تعویض لباس و تعدادی دوش در رختکن باعث مطلوبتر شدن کیفیت رختکن میشود.
فضای موجود برای حضور ورزشکاران در رختکن نیز باید برابر با نصف تعداد ظرفیت کمدها باشد. همچنین باید نیمکتهایی در نظر گرفته شود که ورزشکاران برای بستن و تعویض بند کفش و نشستن روی آن مورد استفاده قرار دهند.
کفپوش مناسب باشگاه
در طراحی باشگاه باید از کفپوش مناسب استفاده شود. در بسیاری از فعالیت ورزشی از قبیل پیلاتس و یوگا ورزشکار بدون استفاده از کفش ورزش میکند و مقدار بیشتری از سطح پوست ورزشکار با زمین در ارتباط است. راحتی و بهداشت کفپوش در چنین شرایطی بسیار مهم است.کفپوشها باید آنتیباکتریال باشند. کفپوشهای آنتی باکتریال میکروب و باکتری کمتری به خود جذب میکنند و راحتتر تمیز میشوند.
کفپوشهای باشگاههای ورزشی شامل گرانول ( گرانول رولی، گرانول پاششی یا درجا ریز، گرانول تخته ای و گرانول پازلی) تارتان، تاتامی، چمن مصنوعی، تایل کورت فضای باز، کفپوش PVC و اپوکسی میباشد.
استفاده آینه حین انجام حرکات ورزشی به ورزشکار کمک میکند که روی حرکات خود تمرکز کند.
رنگها از ارکان مهم در طراحی فضاها با کاربری مختلف هستند. در سالنهای ورزشی مانند ورزش یوگا که محیط باید آرامتر باشد، بهتر است از رنگهای روشن استفاده شود.
در سالنهای ورزشی مربوط به فعالیتهای ورزشی پرتحرک استفاده از رنگهای زرد و قرمز توصیه میشود.
در برخی سالنهای ورزشی مانند سالنهای بدنسازی که نیاز به تمرکز و قدرت بالاست، استفاده از رنگها طوسی و سایر رنگهای خنثی در ترکیب با رنگهای تند پیشنهاد شود.
رنگهای تیره باعث کوچکتر شدن فضا میشوند. در فضاهای کوچک با رنگ تیره احساس خستگی و کسالت به انسان دهد. پس اگر باشگاه کوچک است از رنگهای روشن استفاده کنید همچنین رنگ سقف و کف باید با رنگ دیوار هماهنگ باشد.
فضای استراحت
یکی از بخشهای مهم در طراحی باشگاه ورزشی ایجاد فضایی برای استراحت است. چه در بین ست های تمرینی چه پس از آن و برای صرف غذای مناسب پس از تمرین.
جایگذاری مناسب تجهیزات و امکانات باشگاه
فاصله دستگاهها از یکدیگر باید مناسب باشد. همچنین محل عبور مناسبی باید در تمام بخشها در نظر گرفته شود و در عین حال برای افراد دیگر مزاحمت ایجاد نشود.
رنگ تجهیزات و امکانات و چیدمان آنها نیز در جذابیت فضای داخلی سالن مؤثر است. استفاده از دستگاههایی با رنگهای خاص یا استفاده از توپهای پیلاتس با رنگهای زیبا و خیرهکننده نیز فضا را زیباتر میکند.